Läget i april 2016


 

Fiber i Lersjön Ekonomisk förening har Västergården och Morast (fram till älven vid Eda Glasbruk) som upptagningsområde. Här ingår då också Lina och Lersjön.
Vid årsskiftet hade föreningen 74 medlemmar.

Förändrade regler för bidragsansökan:
Föreningens intention att lämna in en ansökan om EU-bidrag för fiberutbyggnaden har under året kantats av återkommande förändringar gällande reglerna för ansökan och tidpunkten för inlämnandet.
Under våren kom reglerna om det s k tätortsbegreppet vilket innebär att området Eda Glasbruk faller under begreppet tätort (enligt SCB:s tätortskarta) och därmed inte får räknas in i underlaget för bidragsansökan.
I oktober 2015 lämnade föreningen in en ansökan som registrerades hos Länsstyrelsen i Värmland.
För urval av ansökningarna tillämpas urvalskriterier med poängsättning och rangordning efter uppnådd poäng där högre poäng ger högre prioritering. I dagsläget vet vi att vår ansökan inte beviljats i den första beslutsomgången. På grund av den segdragna processen och administrationen vet vi inte om eller när nästa beslutsomgång kommer att äga rum.

 

Fiberutbyggnad utan bidrag?:
I likhet med många andra fiberföreningar har vi nu valt att parallellt med bidragsansökan undersöka möjligheten att genomföra projektet på kommersiell grund, dvs utan bidrag och myndigheternas styrande regler. Därför förhandlar vi direkt med Relacom och under april månad pågår arbetet med att återigen erbjuda medlemskap till de som bor i tätortsområdet Eda Glasbruk och inte tidigare är medlemmar.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>